YTÜ Öğrenci & Mezun Platformu
Üye Girişi | Üye Ol
novu-masaustu
campucity-masaustu
previous arrow
next arrow

Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğrenci Yorumları, Tanıtım, Bilgi

Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği, Davutpaşa Kampüsü Kimya-Metalurji Fakültesi’nde eğitim-öğretime devam etmektedir. Gıda Mühendisliği; fizik, kimya, biyoloji ve mühendislik bilimlerinin gıda mühendisliği alanına uyarlanması; ayrıca gıda işleme metotlarının geliştirilmesi, uygun yöntemlerle işlenmesi ve muhafazası, taşınması, analizleri ve yeni gıdaların üretilmesinde ve geliştirilmesinde uygulama alanı bulan bir mühendislik dalıdır. Yani çiftlikten/tarladan sofraya güvenli bir gıda üretiminden sorumlu bir mühendislik dalıdır.

Bu tanım altında, Gıda Mühendisliği Bölümü, gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi ve gıda kaynaklarının nitelik ve nicelik olarak korunması, artıklarının değerlendirilmesi, yeni ürünlerin geliştirilmesi, ham maddelerden çok yönlü yararlanılması, gıda güvenliğinin sağlanması ve fonksiyonel gıdaların üretilmesi konusunda araştırmalar yapmakta ve nitelikli gıda mühendisi yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

YTÜ Gıda Mühendisliği Öğrenci Yorumları

“Okulumuzun Yıldız ve Davutpaşa olarak iki kampüsü bulunmaktadır. Bölümümüz Davutpaşa Kampüsü Kimya-Metalurji fakültesi içinde yer almaktadır. %30 ingilizcedir.
Gıda Mühendisliği tarladan sofraya gıdanın tüm aşamalarında yer almaktadır. Gıda temel bir ihtiyaçtır ve gıdanın hammadde halinden insanların ihtiyaçlarına ve beğenisine yönelik olarak ürüne dönüşümünden pazarlaması dağıtımı gibi aşamaları, aynı zamanda gıdanın ekonomik tarafı da gıda mühendisliği nin içindedir.
Mezun olduktan sonra Tarım Bakanlığında , özel sektörde( örn: Ülker, Elvan vs. ) Ar-ge , Ür-ge, üretim, pazarlama gibi alanlarda çalışılabilir, catering sektöründe de çalışma alanlarımız var. Aynı zamanda günümüzde okul, iş yerleri gibi kurumsal yerlerin çoğunda gıda mühendisi bulunur ve denetim yapar.
Mühendisliklerin geneli için kolay iş bulabilmek için kendinizi geliştirmeniz gerekir. Ingilizcenin yanında özellikle mühendislik için Almanca gereklidir. Aynı zamanda Gıda Mühendisleri için TMMOB Gıdamo tarafından eğiti
Aynı zamanda Gıda Mühendisleri için TMMOB Gıdamo tarafından eğitimler ( kişisel gelişim, kalite vb. ) yapılmaktadır ve bölümümüz odayla etkileşim halindedir.
Bu bölümü seçme nedenlerim arasında kimya ve biyolojiye yatkın olmam ve lab ortamında çalışmak istememdi ve aynı zamanda iş olanaklarının da geniş olmasıydı. Bölümümüz her okulda olan bir bölüm değil ki zaten okulumuz ilk 15’te olan ve başarılı bir okuldur.
Okulumuzda çok fazla kulüp vardır. En son hatırladığım kadarıyla 40 civarıydı ve her ilgi alanına yönelik kulüp var diyebiliriz. Özellikle bazı kulüplerimiz 20 yıllık köklü kulüpler. Kulüplerin yaptığı çok güzel etkinlikler var. Mesela her sene Işletme Kulübü tarafından Yılın Yıldızları Ödül töreni yapılmaktadır, her kulüp kendi alanına yönelik sektörden başarılı isimler getirerek söyleşiler yapmaktadır. Kamplar, konserler ve daha bir çok şey kampüsümüzde yapılmaktadır.
Ben çok isteyerek geldim ve şu anda da severek geliyorum.
Kimya biyoloji seviyorsanız , ilginiz varsa ve kampüs ortamında bir okul hayatı geçirmek istiyorsanız tercih edebilirsiniz.”

-Hande Gökcan
Gıda Mühendisliği
3.Sınıf


“Okulumuz 1911 yılında kurulmuş köklü bir üniversitedir. 2 kampüsten oluşmaktadır. Yıldız ve Davutpaşa kampüsleri olarak.
YTÜ Gıda Mühendisliği bölümü 2012 yılında kurulmuş yeni bir bölüm olmasına karşın Hacettepe, Ege, Ankara, vb birçok üniversiteden yüksek puana sahiptir. Bölümümüz Davutpaşa Kampüsü Kimya-Metalürji Fakültesi bünyesinde yer almaktadır. Bölümümüz %30 İngilizcedir. Akademik kadrolarımız 3 prof, 2 doç, 5 dr öğretim üyesi ve çok sayıda arş gör oluşmaktadır. Laboratuvarlarımız çok seçkindir ve sektörde bulunan birçok ekipmana sahiptir. Erasmus, Farabi ve Mevlana programlarına sahiptir. Avrupada Almanya, İtalya ve polonya olmak üzere ikili anlaşmalrımız vardır.Gıda ve sağlık sektörü her zaman hayatımızda önemli bir yerde olacağını düşünürsek bölümümüzün gelecekte daha iyi yerlere gelecek olması muhtemel. Zaten gıda mühendisliği Tarladan Çatala Farm to Fork anlayışına sahiptir.Yeri gelecek tarlaya gidip mahsüllere bakılıp sonrasında mutfağa geçilip gıdanın en iyi ve en güvenilir biçimde üretilmesini amaçlamaktadır.
Okulumuzda 2 zorunlu staj mevcuttur. Üretim ve Lab stajı. Bu şekilde hem özel sektör (arge ürge) hem de akademik kariyer için laboratuvarların ne derece zorlukta olduğu konusunda bilgi sahibi olmuş oluyoruz.Mezun olduktan sonra Arge, Ürge, Pazarlama, Satış, Catering, Akademik kadro gibi çalışma olanaklarımız mevcut.Tabi ki her bölümde olduğu gibi bizim bölüm-sektörde de İngilizce oldukça önemli bir yerdedir. Ayrıca sadece İngilizce değil almanca da en az İngilizce kadar önemli. Mezun olup işe atılana kadar okulumuz süresince kendimizi iyi bir şekilde donatmaya bakmamız gerekmekte. Çünkü artık ülkemizde yeterince mezun var fakat yeterli donanıma sahip, nitelikli olanlar.. İşte bizim amacımız sektörün ihtiyacı olan kişiler olabilmek. Tabi ki bunu yaparken kişisel değer ve ahlakımızdan ödün vermememiz gerek..!Eğer biyoloji, kimya, ve matematiği seviyorsanız bu bölüm tam size göre. Sizi aramızda görmekten mutluluk duyarız.”
-Kader Korkmaz
Gıda Mühendisliği
3. Sınıf