YTÜ Öğrenci & Mezun Platformu
Üye Girişi | Üye Ol
novu-masaustu
campucity-masaustu
previous arrow
next arrow

Sayfayı Paylaş

Kampüs List

Etkili İletişim Teknikleri

Etkili İletişim Teknikleri

Okulların açılacak olmasıyla çoğumuz yeni ortamlara girecek ve yeni insanlar tanıyacağız. Yeni dönem arkadaşlarımız, kulüp arkadaşlarımız, yurt veya ev arkadaşlarımız derken sosyal çevremizde bir genişleme yaşanacağı kesin.

İletişim kişiler arasında duygu, düşünce, bilgi, haber alışverişi gibi aklımıza gelebilecek her türlü biçimde kişiden kişiye aktarımdır. Bu noktada yalnızca yeni insanlarla değil süregelen ilişkilerimizde de etkin ve başarılı iletişimin yollarını öğrenmek ve ilişkilerimizi bu başlıklara göre yönlendirmek her zaman bizim yararımıza olacaktır. Bu konuda yapabileceğimiz uygulamalara, dikkat edebileceklerimize maddeler halinde bakalım.

1) Gülümsemek

Samimi gülümseyen bir insanla karşılaştığımızda zihnimizde sıcakkanlı bir imaj canlanır ama sahte gülümsemeler bize itici ve antipatik bir hava katacaktır. Ayrıca sahte gülümsemenin karşı taraf tarafından anlaşıldığını unutmamak gerekir, sahte gülümseme karşımızdaki kişinin bize olan güven duygusunu da zedeleyecektir. Bu noktada insanlara içten davranmak en iyisi. Gülümserken dikkat etmemiz gereken bir diğer konu ise yalnızca dudaklarımız ile yapılan bir gülümsemenin de sahte bir imaj uyandıracak olmasıdır. Gözlerimiz ve güz kenarlarımızla da dudaklarımızı desteklemeliyiz.

2) Pozitif Bir Beden Dili

Birisiyle iletişim halindeyken aktarmak istediklerimizi yalnızca sözlerimizle değil beden dilimizle de anlatırız. Bu konuda yapabileceğimiz en temel şey ise göz teması kurmak, burada bahsettiğimiz şey karşımızdakine dik dik bakmak değil elbette. Beden dilinde bir hareketin farklı kültürlerde farklı anlamlara gelebildiğini unutmamak gerek hatta bazı hareketler bazı kültürlerde tamamen zıt anlama denk gelebilir. Bu durumda yabancı biriyle konuşurken yapacağımız hareketlere daha fazla dikkat etmekte fayda var.

3)Soru Sormak

Karşımızdakinin düşüncelerini ve duygularını doğru bir şekilde anlamak için soru sormak gerekir. Bu sayede yanlış anlamaların ve sebepsiz kırılmaların da önüne geçmiş oluruz. Ayrıca birine anlattıklarıyla ilgili soru sormak onu dinlediğimizin ve anladığımızın da bir göstergesi olur.

4)Dinlemek ve Görüşlerinizi Paylaşmak

Çağımızın en büyük problemlerinden birisinin de bu olduğu düşünülmekte, konuşma aralarında herkesin “kimse birbirini dinlemiyor” yakınmalarını duymuşsunuzdur. Bu noktada aktif dinlemek önemli bir rol oynuyor. Aktif dinleme, dinlemeyi etkin kılan bir iletişim elemanıdır. Aktif dinleme nedir ve nasıl yapılır gibi konuları araştırmanızı tavsiye ediyoruz. Birini yanlış anlayıp kendi kafamızda olayı büyütmektense karşımızdaki kişiye “Doğru mu anladım?” gibi sorular sormak problemleri daha başlamadan çözmemize yardımcı olacaktır.

5)Sessiz Kalmak ve Gözlem Yapmak

Karşımızdakiyle iletişim halindeyken sessiz kalıp es vermek oldukça iyi bir hareket olacaktır aksi türlü hiç durmadan konuşan iki insanın birbirine duygularını tam olarak aktarabilmesi güç olacaktır ve ayrıca da bu diyalog sonrasında her iki tarafta yorulacaktır. Gözlemlemek de karşımızdakini daha iyi tanımamıza ve belki de karşımızdakiyle hangi sınırda durmamız gerektiğine dair bize ipucu verecektir. Bir kişinin hem kendimizin hem de toplumun değer ve yargılarına karşı olan tavrını sadece sizle iletişim halindeyken değil başkalarıylayken de yaptığı hareketlerden anlamamız mümkün.

6)Okumak ve Sözcükleri Doğru Seçmek

Okuyarak kelime dağarcığımızı genişletebiliriz. Karşımızdaki kişinin hiyerarşik durumuna göre seçeceğimiz hitap şekli oldukça önemlidir. Kullanacağımız bir kelime, ortamda soğuk rüzgarlar estirebilir bu yüzden dikkatli olmakta fayda var.

7)Empati Kurmak

Karşımızdaki bize bir şeyler anlatırken onu duygularına eşlik edebilmek önemlidir. Ek olarak, karşımızdakiyle empati kurmak onu daha iyi anlamamıza ve duruma göre hareket etmemize yardımcı olur.

8)İlgili ve Heyecanlı Olmak

Bir konuyu anlatırken karşımızdakinin sıkıldığını düşünmek istemeyiz. Bu yüzden dinlerken de karşı tarafa sıkılmış bir hava vermemek önemlidir.

9)Sakin Kalmak

Duygusal olarak daha yoğun olan bir iletişimde kendimizi kontrolden çıkmak üzere hissettiğimizde nefes alıp sakinleşmek daha akılcı bir tavırda kalabilmemize yardımcı olacaktır.

10)Dürüstlük

Günümüzde sıkça yapılan hatalardan birisi de dürüst davranmamak. Konuştuğunuz kişiye dürüst davranmak ona karşı yapabileceğiniz en büyük iyiliklerden birisidir.

Sizler de listelediğimiz genel iletişim kurallarına uyarak kendinize daha doğru ve etkili bir iletişim sağlayabilirsiniz. Hayatınızda size eşlik eden veya aynı ortamlarda bulunduğunuz tüm insanlarla aranızda başarılı ilişkiler dileriz.

 

 

>>Instagram'da YTÜ Kampüs'ü takip edin!

>>Yıldız Teknik Üniversitesi Yakını Yurtlar

Sayfayı Paylaş

Yorum yapın

E-Posta adresiniz yayınlanmaz.Gerekli alanlar * ile işaretlidir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>