YTÜ Öğrenci & Mezun Platformu
Üye Girişi | Üye Ol
novu-masaustu
campucity-masaustu
previous arrow
next arrow

Sayfayı Paylaş

Soru-Cevap

yatay-dikey geçiş

yatay-dikey geçiş

merhabalar. ben yeni tercih yapacağım da acaba yıldız teknikte bir mühendisliğe gitsem ileride mimarlığa geçebilme ihtimalim var mı, eğer varsa şartları neler? bu konuda beni bilgilendirirseniz çok sevinirim, teşekkürler şimdiden

>>Instagram'da YTÜ Kampüs'ü takip edin!

>>Yıldız Teknik Üniversitesi Yakını Yurtlar

Sayfayı Paylaş

4 Yorum

  1. Merhaba tüm MF-4 bölümlerinden Mimarlık’a kurumici yatay geçiş başvurusu yapılabilir. Her yıl ayrılan kontenjan ortalama 4 kişidir.

    YTÜ bünyesinde aynı veya farklı merkezi yerleştirme puan türüyle öğrenci kabul eden diploma programları arasında yatay geçiş başvuru şartları aşağıdaki gibidir;

    1- Kurum içi yatay geçiş, lisans diploma programlarının üçüncü ve beşinci yarıyılına yapılır.

    2- Öğrenciler yalnız bir program için kurum iç yatay geçiş başvurusunda bulunabilirler.

    3- Öğrencinin merkezi yerleştirme sınavına girdiği yıl almış olduğu puan, geçmek istediği diploma programı için yurt içindeki üniversitelerin en düşük taban puanından daha az olmaması gerekir. (Puanların olduğu tablo ayrı bir dosyada kılavuzun bulunduğu web sayfasında yer almaktadır.)

    4- Bulunulan yarıyıla kadar tâbi olunan öğretim planındaki derslerin tümünden başarılı (her bir dersin not karşılığının 4.0 üzerinden en az 2.0) olması gerekir.

    5- Öğrencinin geldiği programdaki Ağırlıklı Not Ortalaması’nın (ANO) en az 3.0 (üst yarıyıllardan alınan dersler ANO hesabına katılmaz) olması gerekir.

    6- Başvurduğu yıla kadar koşullu başarılı ders/dersleri olmaması gerekir.

    7- Türkçe öğretim yapılan programlar ile %30 İngilizce Öğretim yapılan programlardan, %100 İngilizce öğretim yapılan programlara Kurum içi Yatay Geçiş başvurusu kabul edilmez.

    8- Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca, Mühendislik ve Mimarlık Programlarına yapılacak yatay geçiş ve çift anadal başvurularında başarı sınırının uygulanmasına ve Kurumlar arası yatay geçiş, kurum içi yatay geçiş ve çift anadal başvurularında başarı sırasının aranmasına karar verildiğinden, Mühendislik programlarına başarı sırası en düşük 240 bininci (240.000) sırada olan, Mimarlık programlarına ise başarı sırası en düşük 200 bininci (200.000) sırada olan adaylar başvuru yapabileceklerdir.

    9-Güz yarıyılı sonunda İngilizce Hazırlık Sınıfını başarıyla tamamlayarak Kurum içi yatay geçiş için başvuran öğrencilerin başvurduğu yarıyıla kadar öğretim planındaki derslerin tümünden (3.yarıyıla başvuracak olan öğrencilerin 1.ve 2.yarıyılda bulunan tüm derslerden, 5.yarıyıla başvuracak öğrencilerin 1.,2.,3.ve 4. yarıyılda bulunan tüm dersler) en az (2.0) notu ile başarılı olma koşulunu sağlamaları gerekmektedir. )

    10- Kurum içi Yatay Geçiş başvurusu yapan ve kayıt hakkı kazanan öğrenciler, kayıt yaptırdıkları takdirde aynı yıl için Üniversite içi Programlara Merkezi Yerleştirme Puanına Göre Yatay Geçiş başvurusu yapamazlar. Kayıt yaptırdıkları yıl, öğrenimlerine geçiş yaptıkları programda devam ederler. Ancak bir sonraki yıl Merkezi Yerleştirme Puanına göre geçiş koşulları kapsamında geçiş başvurusunda bulunabilirler.

    11- Türkçe eğitim yapan programlardan, %30 yabancı dil ile eğitim yapan YTÜ programlarına geçişlerde “YTÜ Yabancı Diller Yüksek Okulu Öğretim ve Sınav Yönergesi” hükümleri uyarınca aşağıdaki şartlardan en az birini sağlamak gerekir:

    a) YTÜ’nün yapacağı İngilizce Yeterlik Sınavından (İYS ) başarılı olmak,
    b) Ulusal veya uluslararası geçerliliği olan bir yabancı dil sınav sonuç belgesine sahip olmak.

    Belirtilen şartları sağlayamayanların başvurusu kabul edilmez.

    12- Fransızca Mütercim Tercümanlık Programına başvuracakların ilgili program tarafından yapılacak olan Fransızca Yeterlik Sınavından başarılı olmaları gerekmektedir. (Sınav hakkında bilgi için ilgili Bölüm Başkanlığı ile görüşülmelidir.)

    13- Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin 10 uncu maddesinde sayılan fiiller nedeniyle, başarısızlık veya disiplinsizlik nedeni ile ilişiği kesilenler ve disiplin cezası alanlar yatay geçiş ve çift anadal için başvuramazlar.

    14- Yetenek sınavı ile öğrenci alan diploma programlarına kurum içi yatay geçişlerde diğer şartların yanı sıra yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranır. Ayrıntılı bilgi için Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanlığı ile görüşünüz.

    15- İkinci öğretim programlarından birinci öğretim programlarına kurum içi yatay geçiş yapmak isteyenlerin, tamamladıkları sınıfta yapılan ağırlıklı genel not ortalaması sıralamasında, ilk % 10 arasına girmiş olması gereklidir.

    16- Başvurular ilgili Fakülte Dekanlıklarına yapılır.

    Başvuru koşulları ile ilgili ayrıntılı bilginin yer aldığı Yönergeye http://www.ogi.yildiz.edu.tr adresinde yer alan Mevzuat / Yönetmelik ve Yönergeler başlığı altından ulaşılabilir.

    Cevapla
  2. Merhaba pdr okuyorum 1.sınıfım önümüzdeki yıl ytü geçiş yapmak istiyorum şartlar neler

    Cevapla
  3. Merhaba ben igü mimarlık bölümündeyim. Yılsonu itü ye yatay geçiş yapmak istediğimi ve Nerden başvuru yapcağımı ve hangi koşulları takip edebileceğimi sormak istedim? Teşekkürler.

    Cevapla
  4. Merhaba yeni tercih yapacağım puanım ytü kimya mühendisliğine yetiyor. Kimya mühendisliğinden endustri ya da bilgisayar mühendisliğine geçiş yapabilir miyim?

    Cevapla

Yorum yapın

E-Posta adresiniz yayınlanmaz.Gerekli alanlar * ile işaretlidir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>