YTÜ Öğrenci & Mezun Platformu
Üye Girişi | Üye Ol
novu-masaustu
campucity-masaustu
previous arrow
next arrow

Sayfayı Paylaş

Teknoloji

Bilim Adamları Bitkilerle ‘İletişim’ Kurabilen Bir Cihaz Geliştirdiler

sinekkapanı bitkisi deney

Singapur’da bulunan Nanyang Teknoloji Üniversitesi (NTU) araştırmacıları, bitkilerle elektrik sinyalleri aracılığıyla iletişim kuran bir teknoloji geliştirdi.

Bitkiler çevreyle iletişime geçtiklerinde elektrik sinyalleri yayarlar. Bitki tabanlı bir robot sistemi oluşturma fikrinin de bu bilgiden yola çıkarak üretildiği söylenebilir. Elektrik sinyalleri bize bitkinin ne yaptığını gösterir. Üretilen cihaz da burada devreye girerek bu iletişim sinyallerini okuyarak bitkileri daha iyi anlamamız konusunda bize yardımcı oluyor.

Üretilen cihazda elektriksel uyarı ve algılama elektrotlar aracılığıyla yapılıyor. Ancak elektrotların düz yüzeylere bağlanması nedeniyle; bu elektrotları bitkinin yüzeyine takmanın, özellikle bitki yüzeyinin minik kıl ve yumrularla kaplı olduğu düşünüldüğünde, başlı başına bu durumun araştırmacılar için bir zorluk olduğu söylenilebilir. Bilim adamları, bitkileri bilinen yolla bağlamak yerine özel bir jel elektrot geliştirdiler. Araştırmacılar, sinekkapan bitkisi ile ürettikleri yeni jel benzeri şekillendirilebilir elektrotu test ettiler ve test sonucunda da iyi bir temas gözlendi. Geliştirilen elektrot daha sonra bitkinin yaydığı sinyalleri geri iletti. Araştırmacılar daha sonra komut için elektrik sinyallerini kullanarak iletişimi sağladılar ve bu da bitkinin yaprakların kapanmasına neden oldu. İlk testler başarıyla sonuçlandı. Yapılan araştırma ‘Nature Electronics’ dergisinde yayınlandı.

sinekkapanı bitkisi deney

Bilim adamları geliştirilen cihazın, robotik alanda bitkilere yönelik yeni bir araştırma alanı doğuracağına inanıyorlar. Bu teknoloji ile bitkilerin neye ihtiyaç duyduğuyla ilgili daha fazla bilgiye sahip olmak ve onlara daha iyi bakmak mümkün hale gelecektir. Bu gelişmelerle birlikte çevremizi korumamız ve geliştirmemiz de kolaylaşacaktır. Böylelikle bu geliştirilen teknolojinin, Dünya’nın iklim değişikliğine karşı süregelen mücadelesinde fayda sağlayacak bir rolü olacağı da düşünülüyor.

Profesör Chen Xiaodong yaptığı bir açıklamada; bu üretilen cihazın tarım amacıyla kullanıldığında, çiftçilerin bitkilerde bulunan bir hastalığı daha oluşum aşamasındayken ve yaprakların sararması gibi belirgin belirtiler göstermeden öğrenebileceklerini, mahsul verimini en üst düzeye çıkarmak için hızlı çözümler oluşturmaya fırsatlar oluşturacağını söyledi.

İlk testlerin başarılı olmasıyla birlikte, araştırmacılar artık yeni cihazın aktif mahsul izleme, tarımda kullanılmak üzere hassas robotik kollar gibi teknolojilerin geliştirilmesi için öncü olacağını düşünüyorlar. Aynı zamanda sürdürülebilir robotik alanı ve çevreyi koruma konularında da bir yol açacağı söylenebilir.

>>Instagram'da YTÜ Kampüs'ü takip edin!

>>Yıldız Teknik Üniversitesi Yakını Yurtlar

Sayfayı Paylaş

Yorum yapın

E-Posta adresiniz yayınlanmaz.Gerekli alanlar * ile işaretlidir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>