YTÜ Öğrenci & Mezun Platformu
Üye Girişi | Üye Ol
novu-masaustu
campucity-masaustu
previous arrow
next arrow

Sayfayı Paylaş

Teknoloji

Giyilebilir Cihazlar İçin Radyo Dalgalarından Elektrik Enerjisi Toplanılabilecek

Giyilebilir cihazlar için yeni teknoloji

Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nde profesör olan Huanyu (Larry) Cheng’in önderliğinde; uluslararası bir araştırma ekibi, giyilebilir cihazlara güç sağlamak için radyo dalgalarından enerji toplamanın bir yolunu geliştirdi.

Giyilebilir cihazlar için yeni teknoloji

Televizyonlardan, Wi-Fi bağlantılarına kadar birçok kaynak; çevremizde radyo dalgaları yayıyor. Bu radyo dalgaları sadece enerji sinyalleri değil, aynı zamanda bir enerji kaynağıdırlar. Oluşturulan sistem, bizi çevreleyen her zaman her yerde olan bir enerjiyi kullanıp bunun akabinde bu enerjiyi toplayıp güç haline getirmeyi hedefliyor.

Sistem, sağlık izleme sensörlerinden toplanan verileri kablosuz olarak iletebilen, metal kaplamalı iletken grafen malzeme üzerine entegre edilmiş, iki gerilebilir metal antenden oluşuyor. Bu sistem gerilebilir bir doğrultucu devreye bağlanıyor ve enerjiyi elektromanyetik dalgalardan elektriğe dönüştürebilen “rectenna” isimli doğrultulmuş bir anten oluşturuyor.

 

Giyilebilir cihazların sıcaklığı ve nabız-oksijen seviyesini takip eden algılama modüllerinin, bu enerji ile çalıştırılması hedefleniyor. Cheng’e göre, giyilebilir sağlık cihazları için mevcut olan enerji kaynakları kendi alanlarında önemli bir yere sahip olmakla beraber, aynı zamanda her biri farklı dezavantajlara sahip. Örneğin; güneş enerjisi ile çalışan cihazlar sadece güneşe maruz kaldığında enerji toplayabiliyorken, kendi kendine çalışan triboelektrik bir cihaz da sadece vücut hareket halindeyken enerji toplayabiliyor. Cheng, oluşturdukları sistemin diğer kaynaklara göre daha az enerji üretmesine rağmen, sistemin sürekli olarak güç üretebilmesi nedeniyle önemli bir avantaja sahip olduğunu belirtti.

 

 

Bunlara ek olarak üretilen elektriğin kablosuz cihazlara güç sağlamak ve enerji depolama cihazlarını şarj etmek için kullanılabileceği söyleniliyor. Araştırmacılar şimdi bu teknolojiyi yeni kablosuz iletilebilir veri cihazları ile birleştirmeyi hedefliyorlar.

Cheng, “Sonraki adımlarımız, bu devrelerin minyatürleştirilmiş versiyonlarını keşfetmek ve doğrultucunun gerilebilirliğini geliştirmek üzerine çalışmak olacak.” dedi. “Geçmişte oluşturduğumuz diğer modüllerle, bu teknolojiyi kolayca birleştirip uygulayabileceğimiz bir platforma sahibiz. Diğer uygulamalar için kolayca genişletilebilir veya uyarlanabilir, bu fırsatları keşfetmeyi planlıyoruz.”

>>Instagram'da YTÜ Kampüs'ü takip edin!

>>Yıldız Teknik Üniversitesi Yakını Yurtlar

Sayfayı Paylaş

Yorum yapın

E-Posta adresiniz yayınlanmaz.Gerekli alanlar * ile işaretlidir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>