YTÜ Öğrenci & Mezun Platformu
Üye Girişi | Üye Ol
novu-masaustu
campucity-masaustu
previous arrow
next arrow

Sayfayı Paylaş

Haber

NASA Ay’da Arecibo Radyo Teleskobuna Benzer Bir Teleskop İnşa Etmeyi Planlıyor

NASA Ay’da Arecibo Radyo Teleskobuna Benzer Bir Teleskop İnşa Etmeyi Planlıyor

 

Dünya dışında yer alacak radyo teleskobu  ile ilk yıldızların oluşumuna neden olan süreçlerin gözlemlenmesi ve karanlık madde üzerine incelemeler yapılması hedefleniyor.

Geliştirilmesi planlanan proje, evrendeki radyo dalgalarını toplayarak bilim insanlarının bu sinyalleri analiz etmesini sağlamasının yanında Dünya’dan gelen her türlü cihaz ve uydudan alacağı radyo sinyallerinden de koruyabilmeyi sağlıyor.

Ay Krateri Radyo Teleskopu (LCRT) adı verilen teleskop; 2020’nin aralık ayında çöken, 2016’ ya kadar dünyanın en büyük tek çanaklı radyo teleskobu olan Arecibo radyo teleskobundan yaklaşık 3 kat daha geniş olması planlanıyor.

Arebico teleskobu sayesinde güneş sisteminin ötesinde bilinen ilk gezegen keşfedildi, Venüs yüzeyinin haritası çıkarıldı ve Einstein’ın genel görelilik teorisini doğrulayan bir çift yıldız tespit edildi. Bu faydalı keşiflere rağmen Dünya’nın atmosferi, 10 metreden daha yüksek dalga boyuna sahip radyo dalgalarını bozduğu için evrenin ilk dönemleri ve ilk yıldızların oluşumu gibi süreçler gözlemlenemedi.

Evrende ilk yıldızların oluştuğu aşamayı gözlemleyebilmenin ve hatta ilk maddenin oluşumunu inceleyebilmenin, Ay’a bir teleskop inşa etme planlarının asıl nedenleri olduğunu söyleyebiliriz. Böylelikle evren 10 metrenin üzerindeki dalga boyuna sahip radyo dalgalarıyla da gözlemlenebilecek.

Henüz başlangıç aşamasında olan LCRT projesi, NASA tarafından Nisan ayı başlarında duyuruldu.

Bandyopadhyay’in projesi olan Ay teleskopu projesi NASA tarafından finansman olarak ödüllendirilen altı projeden biri. NASA yaptığı açıklamada her ne kadar projeye hibe sağlasa da üretilen projenin hala geliştirmenin ilk aşamasında olduğunu, gerçekleşmesi için daha çok yıl ve olgunlaşmış teknoloji gerektiğini bildirerek üretilen projelerin henüz resmi bir NASA görevi olmadığını açıkladı.

Bandyopadhyay’in ekibi, araştırmanın ilk aşamasında, teleskopları konumlandırabilecekleri birkaç ay krateri seçtiler ve inşa aşaması için tırmanma robotları ve zıpkınları gibi çeşitli fikirleri planladılar. Bunun yanında Bandyopadhyay’in ekibi LCRT’nin bilimsel hedefini de “Erken evrenin ‘Karanlık Çağlarından’ sinyaller toplamak ve Samanyolu’nun kozmik radyo gürültüsünü filtrelemek.” olarak açıkladılar.

Araştırma ekibi bu teleskobu inşa edebilmek için planlarına ve risk analizlerine dair çeşitli araştırmalar yürütüyor. Bandyopadhyay, bu projenin gelecekteki bir NASA görevi olmak üzere araştırma aşamasından bir sonraki aşamaya geçmesini umut ediyor.

 

>>Instagram'da YTÜ Kampüs'ü takip edin!

>>Yıldız Teknik Üniversitesi Yakını Yurtlar

Sayfayı Paylaş

Yorum yapın

E-Posta adresiniz yayınlanmaz.Gerekli alanlar * ile işaretlidir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>